Citytrip naar Parijs

Naar Parijs met de auto – verstandig?

Bij het plannen van een citytrip moet men steeds rekening houden met enkele zaken. Verlof aanvragen, een hotelkamer boeken, een planning opstellen en vervoer regelen zijn de voornaamste zaken. Vaak zal men moeten kijken voor vliegtickets. Toeristische hoofdsteden zoals Rome, Madrid, Lissabon en dergelijke liggen vaak te ver om met de wagen te bereiken. Zeker indien we spreken over een tripje van enkele dagen. Langere vakanties en rondreizen zijn een andere zaak, maar weekends en citytrips zijn vaak beperkt tot enkele dagen en dan is het niet mogelijk om twee dagen heen en twee dagen terug te rijden. Dan opteert men in de meeste gevallen voor een vliegtuig. Ook hogesnelheidstreinen kunnen een oplossing bieden. In jet kader van Parijs kan men opmerken dat ook de wagen een optie is. Wij – als Belgen en Nederlanders – bevinden ons in een bevoorrechte positie en bereiken de hoofdstad van Frankrijk reeds na enkele uurtjes rijden. De vraag luidt dan ook: ‘is het verstandig om met de auto naar Parijs te gaan?’.

In Parijs

Het antwoord is veelzijdig. In de stad zelf is de wagen een last. Bij alle bezienswaardigheden zijn de parkeertarieven hoog en er zijn amper vrije plekjes. Enkel ‘s avonds en zondag kan men op vele plaatsen gratis parkeren. Ter plaatse kan men beter gebruik maken van het openbaar vervoer. De metro in Parijs is efficiënt en brengt je redelijk goedkoop naar alle uithoeken van de stad. In het stadscentrum rijden is enkel handig indien het hotel beschikt over een gratis parkeerplaats. Daar kan men de wagen dan gedurende enkele dagen Parijs stallen. Het kost geen geld om de wagen te parkeren, maar men gebruikt het vervoersmiddel ook wel niet. In dat opzicht is het vrij nutteloos om een auto te kunnen gebruiken in de stad.

Naar Parijs

In Parijs is de wagen niet echt bruikbaar (duur – weinig plaats – vrij krap inparkeren – enorm drukt tijdens de lange spits), maar pendelen met de auto naar Parijs kan nog steeds de goedkoopste optie zijn. Bij een weekend Parijs  met twee personen moet men de kosten eigenlijk delen. Indien twee tickets voor de TGV (heen en terug) bijvoorbeeld 200 euro kosten, dan rekent men best even na wat de kost is bij het gebruik van een wagen. Parkeergelden, brandstof, vignetten en tol inclusief. Bepaalde factoren kunnen zorgen dat het gebruik van de wagen de goedkoopste optie is. Het gebruik van een bedrijfswagen, inclusief tankkaart, is een belangrijke factor. Ook met meerdere personen in één wagen afzakken naar de stad der liefde kan de kosten aardig drukken. Soms is de wagen toch nog steeds het voordeligste middel om de stad te bereiken. Over efficiëntie reppen we wel geen woord.

Conclusie

Met de wagen afzakken naar Parijs kan in bepaalde gevallen goedkoper zijn dan pendelen per trein. Eenmaal in Parijs is het beter om de auto ergens te stallen. Een randparking buiten het centrum kan de oplossing bieden. Beter is een hotel met een eigen parkeerplaats. Vraag altijd na of het een gratis parking betreft en of er ook gegarandeerd plaats is. Het zou zonde zijn mocht man bij aankomst merken dat de parking volzet is en dat dit perfect mogelijk was volgens de voorwaarden van het hotel. De enkele meters verschil tussen de parkeerplaats van het hotel en de openbare weg betekenen in realiteit een verschil van meer dan 30 euro per dag. Nooit leuk om dit mee te maken.