Citytrip naar Parijs

Met booking werken?

Een bezoek aan Parijs brengen is kinderspel. De grootstad ligt op slechts enkele uurtjes rijden van de Belgische hoofdstad, Brussel. Vliegtickets hebben we niet nodig. De trein, wagen, of eventueel een bus regelen is goedkoper en efficiënter. Een ander belangrijk onderdeel van de trip is de accommodatie. Booking.com is een populaire aanbieder, maar is het wel een goede optie? In dit artikel gaan we na of het wel verstandig is om een hotel (of andere accommodatie) te regelen bij booking.com.

 

De voordelen

Hedendaags zijn alle accommodaties als het ware verplicht om zich aan te melden op booking.com. De site is immens populair en zich niet aanmelden betekent een verlies aan eventuele inkomsten. Hoteleigenaren dienen per gast die via booking een kamer boekt een commissie te betalen. Het is aan de eigenaren van de accommodaties (vakantiehuizen, hotels, jeugdherbergen, campings en meer) om deze commissies al dan niet door te rekenen aan de eindgebruiker (de toerist dus).

Het aanbod is dus gigantisch en dat is meteen ook één van de grootste voordelen. In alle prijsklassen kan men een geschikt bed vinden. Ook de veelzijdigheid en de gebruiksvriendelijkheid van het systeem kan menig gebruikers bekoren. Men kan daadwerkelijk op alles selecteren. Voornaamste zaken zijn de prijs en de ligging, maar ook op tal van voorzieningen en gebruikersscores bijvoorbeeld is het mogelijk om selecties te maken. Bij tal van kamers kan men ‘gratis’ annuleren tot de dag van aankomst. Uiteraard betaalt men voor dergelijke services wel iets bij.

Personen die meermaals gebruik maken van booking worden trouwens beloond. Dan is het mogelijk om bepaalde hotels te boeken aan een verminderde prijs. Ook loyaliteit wordt beloond. Verwijs je vrienden door naar de site en boeken ze een kamer, dan kun je rekenen op een korting.

Nadelen

Echte minpunten aan het systeem zijn er niet. Sommigen beweren dat ze hun machtspositie ietwat misbruiken. Hotelketens zijn als het ware verplicht om zich aan te melden op booking.com met hun hotelkamers. Zich niet aanmelden betekent namelijk dat hun kamers niet op de site komen en dan verliest men eventuele inkomsten. Het systeem rekent een commissie aan en op het einde van de rit kan het zijn dat de kost wordt doorgerekend aan de klant. Net daarom is het belangrijk om de prijzen van eenzelfde hotel eens te vergelijken.

Aan de andere kant heeft niet iedere accommodatie het geld en de middelen om een eigen boekingssysteem aan te bieden op hun site. In die zin zijn ze dus genoodzaakt om een samenwerking aan te gaan met een partnersite. Aldaar wordt de agenda dan geregeld. Aantal beschikbare kamers, boekingen en betalingen worden dan bijgehouden.

Conclusie

Een citytrip naar Parijs – of eender welke stad – regelen met booking is in vele gevallen een goed idee. De markt van hotelkamers en appartementen is concurrentieel en vaak liggen de prijzen van de kamers op de verschillende sites niet ver uiteen. Bij meermaals boeken via booking wordt men trouwens beloond en net dat maakt het systeem zo interessant. Uiteraard mogen we de gebruiksvriendelijkheid van het systeem niet vergeten.