Citytrip naar Parijs

1 Dagje Parijs

Bij een citytrip hoort ten minste één overnachting. Uiteraard kan men de hoofdstad van Frankrijk ook bezoeken in één dag. Per auto, trein, bus en per vliegtuig vertrekt men dan en ’s avonds kan men dan huiswaarts pendelen. De nabijheid van de stad zorgt voor een hoop Nederlandse en Belgische dagjestoeristen. De eerlijkheid gebiedt ons wel te zeggen dat de stad Parijs te groot is om alles in een dag te kunnen zien. Ook bij een trip van 3 à 4 dagen moet men nog steeds keuzes maken en is het vaak niet mogelijk om alle zaken te doen, maar voor de meeste toeristen volstaat dit wel. Niet iedere toerist heeft namelijk het doel om alle kunstmusea te bezoeken. Een algemeen beeld krijgen van de stad is wel mogelijk. Dankzij een stadswandeling kun je de grootste bezienswaardigheden aanschouwen en bezoeken. In het hoogseizoen is het wellicht niet echt verstandig om de  Eiffeltoren te beklimmen. Het uitzicht is er daadwerkelijk magnifiek, maar de lange wachttijd gooit vaak roet in het eten. Zeker wanneer je amper ettelijke uurtjes te spenderen hebt is het zonde om uren aan te schuiven in een lange rij. De tijd kan beter worden gespendeerd.

Tijdens het hoogseizoen is het bijzonder druk in de stad. Volle terrassen en lange wachtrijen aan prominente hoogtepunten zijn de gevolgen. De trip goed voorbereiden en kaartjes op voorhand aankopen is een goede zet.

De invulling van de dag is een persoonlijke kwestie. Een meidengroep trekt bijvoorbeeld liever direct naar de Champs-Élysées alwaar duchtig kan worden gewinkeld. Een verliefd koppeltje maakt een  grote stadswandeling en zal even halt houden in één van de vele prachtige stadsparken. Het is dus moeilijk om een soort van dagplanning op te stellen, daar menig personen andere interesses hebben. Onze raad is dan ook: doe hetgeen je graag doet. Het Louvre staat gekend als het grootste museum van de wereld. Velen zien het ook als één van de mooiste musea. Het is dus één van de hoogtepunten van Parijs. Een bezoek dringt zich op, maar indien kunst je interesse niet prikkelt, dan hoef je daar geen uren te spenderen. Misschien is het de dag van aankomst toevallig prachtig weer en spendeer je liever een uurtje op een terras. Zo rondkijken en de dynamiek van een stad aanschouwen is ook leuk. Een dagje Parijs zal dus voor iedereen een andere beleving zijn.

Conclusie

Een dagje rondslenteren in Parijs is zeker een goed idee, maar het wordt nog leuker indien het mogelijk is om de tijd ter plaatse aardig te verlengen. Probeer op zijn minst 1 overnachting te regelen. Parijs is niet voor niets de stad van de lichtjes. ’s Avonds kun je dan ook genieten van de speciale sfeer en er blijft meer tijd over om op ontdekkingstocht te gaan. De kans is trouwens zeer groot dat je na een dag Parijs jezelf de belofte doet om later nog eens af te zakken naar de hoofdplaats van Frankrijk en ditmaal voor een langere periode.

Dus in het slechtste geval is er sprake van één dag. Iets beter is een weekend, maar echt leuk wordt het bij 3 à 4 beschikbare dagen. De stad is het echt waard. Probeer dan ook meteen een goedkoper hotel in centrum Parijs te scoren. Op die manier kun je een groot deel van de belangrijkste bezienswaardigheden te voet bezoeken en verlies je geen kostbare tijd (en geld) aan pendelen. We moeten wel melden dat Parijs één van de meest efficiënte en gebruiksvriendelijke metrosystemen heeft. In geen tijd pendelt men goedkoop van de ene kant van de stad naar de andere.